Ze heten alle bezoekers een warm welkom. Veehouders uit alle windstreken hebben de weg gevonden naar Dalfsen. Zeer bijzonder. Vanuit Groningen tot Zeeland en alle anderen die daartussen zitten. Mooi dat we zowel melkveehouders als kalverhouders in ons midden hebben. Wat bedoelen we nu eigenlijk met de Enjoy Calf Feeding Day 2022? Enjoy Calf Feeding is naar onze mening de basis van een gezonde kalver opfok.
Het genieten, het leuk vinden, waar je mee bezig bent. Je verdiepen, en beter willen doen, het beste eruit halen. Daarvoor is deze dag. Om de enorme kennis die we met z’n allen hebben te delen. We hebben hier onafhankelijke adviseurs, verkopers en veehouders met veel deskundigheid. Praat met elkaar, en neem die tips mee die je op je eigen bedrijf kunt gebruiken.
Na een kleine voorstellingsronde van de sprekers werden de veehouders in 6 groepen verdeeld. Iedere groep heeft een half uur om over hun onderwerp te discussiëren.
Ronald Rongen van Low Stress Stockmanship Europe, afkomstig uit België heeft zijn plaats ingenomen in de kalverstal. Ronald vertelt over de omgang met kalveren en past dat gelijk in de praktijk toe. Hoeveel drinkt een kalf nu onder de moeder koe per minuut? Is zijn eerste vraag…. Komt dat overeen met hetgeen we doen met de speen die we gebruiken? Ronald heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Uit zijn onderzoek komt dat een kalf onder de moeder ongeveer 195 ml tot 210 ml per minuut drinkt, dus ongeveer een kwart liter per minuut. Soms hoort hij trots veehouders zeggen dat hun kalveren wel 2 liter per minuut drinken…. Dat is naar zijn mening veel te snel, waardoor kansen op voedingsfouten ontstaan. Als je met kalveren iets snel wilt doen, doe het dan langzaam, dus ook het drinken, maar ook het omgaan met kalveren. Geen stress, geen geschreeuw, geen stok, gewoon lichaamstaal. Respect tussen mens en dier. Hij toont dit gelijk tussen de kalveren. Hij speelt er als het ware mee. Als we kalveren linksom laten lopen, gaat het veel makkelijker dan rechtsom… Zomaar tips voor melkvee- als voor kalverhouders. Ronald reist door heel Europa waarbij hij zowel veehouders als agrarische medewerkers e.d. adviseert over het juist omgaan met dieren.
Ilse Nijhoving van de Gezondheidsdienst voor Dieren is werkzaam als Rundveedierenarts met specialiteit kalver opfok. Hoe groeit een kalf nu op een goede manier zodat ze als koe, melk kan maken uit gras? Hoe voorkomen we pens drinkers? En wat gebeurt er als we pens drinkers hebben. Met pens drinkers bedoelen we kalveren die de melk niet op de juiste plek in het lichaam hebben. Van nature komt de melk in de lebmaag. Maar door voedingsfouten, stress of te veel wisselingen in melksamenstellingen of temperatuur kan het voorkomen dat de melk in de pens stroomt. De pens is niet ontwikkeld om melk te verteren…. Ilse legt het stap voor stap uit via een PowerPointpresentatie met daarnaast een “echt magenstelsel” van een rosékalf van 8 maand oud. Zeer leerzaam om dat eens in het echt te zien, want die pens is de motor van de koe. Daar moeten we het als veehouder van hebben. Deze pens moeten we trainen en dat ontwikkelt zich het beste als we geen voedingsfouten maken en er voldoende krachtvoer inkrijgen. Dan kunnen de pens papillen zich goed ontwikkelen. Natuurlijk komen er ook onderwerpen aan bod zoals Biest, hygiëne, en andere aandoeningen deze we met goed voeren kunnen voorkomen.
Harry Jansen van Schrijver Stalinrichting/Topcalf neemt de veehouders mee naar de toekomst van de veehouderij. Hoe moeten we volgens de wet straks kalveren gaan huisvesten? Is dat nog individueel? Gaan we in de toekomst verder in groepsverband? En welke oplossingen kan TopCalf bieden? Via een presentatiefilm laat Harry zien welke projecten ze allemaal samen met veehouders hebben gerealiseerd. TopCalf is er voor standaard huisvesting, maar staat ook altijd open voor nieuwe ideeën en levert daarvoor veel maatwerkprojecten af. Kortom een partner die met je meedenkt.
Laura Surink van Sprayfo/Trouwnutrition zorgt voor de afwisseling. Met een Quiz “petje op, petje af” stelt ze tegenstellingen voor aan de veehouders. Welke stelling is waar, of welke stelling is de beste oplossing. Veel vragen over voeding komen aan bod. Zoals waar hangt de hooiruif op de juist plek? Groeien kalveren meer van magere melkpoeder of van een 0 product? Of hoe kan je nou de melkpoeder testen of het goed oplosbaar is? Wanneer zit de speen juist bevestigd aan de speenemmer? De veehouders maakten hun visie kenbaar door een petje op te zetten of juist af te laten. Vele mooie discussies kwamen hieruit voort.
Tobias van der Plaat nam de veehouders mee in inzichten in de juiste ventilatie en een goed stalklimaat. Hij is onafhankelijk adviseur en komt graag op locatie om via rookproeven te ondervinden hoe de luchtstromen lopen. Hij brengt het inzichtelijk en onderbouwt dat met een goed rapport. Veehouders kunnen aan de hand van zijn berekening zelf de ventilatie aanpassen zodat een goed stalklimaat ontstaat. Met veel luchtinlaat verdund de ammoniaklucht en worden veel longproblemen opgelost.
Dick Wennemars nam de veehouders mee in zijn zicht op fysische nutrition. Wat is dat? Als voorbeeld nam hij een fles sinaasappelsap met vruchtvlees. In deze fles zitten misschien wel 6 sinaasappels verwerkt en dat drinken we zo op. Maar als we zo 6 sinaasappels moet afpellen en opeten dan zijn we nog wel even bezig. Deze 6 onbewerkte sinaasappels hebben dus een hele andere voedingswaarde dan de fles sinaasappelsap. Dus de manier waarop je voedsel aanbiedt aan de mens of aan je kalveren is wel wezenlijk van belang. Hoe langzamer, hoe meer speeksel hoe beter het wordt verteerd en dus wordt opgenomen in het lichaam. Dat is ook zo met het ECF-kalverdrinksysteem van Wennemars. Kalveren nemen door de open verbinding met de melk in de emmer de melk langzaam op, produceren daarbij veel speeksel wat de vertering positief beïnvloed. Minder kans op voedingsfouten zoals voedingsdiarree en pens drinkers. Daarnaast is het systeem makkelijk schoon te houden. Hygiënisch melk verstrekken is een must voor een gezonde kalver opfok. Meer informatie kunt u vinden op www.wennemars.nl
Tussen de workshops door was er een lunch die verzorgd werd door Koggel Events uit Rouveen.
Al met al een zeer geslaagde praktijk dag vol informatie over kalver opfok.